ABB:s styrsystem ger nytt liv åt Heleneholms turbiner

På Heleneholmsverket i Malmö snurrar en uppgraderad ångturbin – den första moderniseringen i Sverige med ett specialanpassat 800xA-system för turbinreglering från ABB.

– Det var helt nödvändigt att göra något eftersom både kompetens och reservdelar började ta slut, säger Johnny Pettersson, projektledare på Heleneholmsverket.

På E.ON Värme-ägda Heleneholmsverket finns två ångturbiner som levererar fjärrvärme och el till nätet. Regulatorerna, av typen Angland Electronics, kom en gång från Asea Stal i Finspång och är drygt 20 år gamla.
– När vi fick beskedet att man inte kommer att serva dem längre återstod bara en uppgradering, säger Johnny Pettersson.

Anläggningen driftsattes efter semestern. Det innebar dock inte kontinuerlig drift, eftersom Helenholm fungerar som ett ”spetsverk” som är igång under vinterhalvåret.

Den första driftsättningen i augusti varade i 14 dagar och var problemfri.
– Då trimmade vi in regulatorn och provkörde med en last på upp till 25 megawatt. Det som återstår är att köra med hög last – turbinen/generatorn kan ge 95 megawatt – men det blir först i november-december. Då får ABB komma tillbaka, säger Johnny Pettersson.

För ABB låg utmaningen i anpassa styrsystemet 800xA till en ny applikation, berättar Östen Nilsson, kundansvarige för E.ON Norden.
– Det handlar om att kunna hantera de snabba reglerlooparna i en turbingenerator och vad vi gjort är att vi utvecklat två nya I/O-kort för turbinregleringen. Det rör sig dels om en modul som mäter varvtalet och innehåller grundfunktionen för regleringen, dels en ventilpositioneringsmodul som tar hand om de snabba looparna.

Justerar på några millisekunder
Med snabba loopar menas här några millisekunder som ångventilerna har på sig för att justera ångflödet.
– Regulatorn ska inte bara öppna och stänga ventilen, den ska också kunna ”finlira” öppningen så att turbinen snurrar med exakt 3 000 varv och genererar 50 hertz, förklarar Östen Nilsson. Att den snurrar 3 001 varv duger inte.

De nya signalanpassade korten är utvecklade hos ABB-enheten Power Generation i USA. I den anpassade serien för turbiner finns också moduler för kontinuerlig konditionsövervakning, till exempel av vibrationer och övriga parametrar. Med dessa moduler kan man hantera turbinskyddet fullt ut och utföra konditionsanalyser.
– Att vi nu fått den första uppgraderingen i Sverige ser jag som ett genombrott, säger Östen Nilsson. Och i dagarna har vi fått ytterligare en beställning med samma koncept, den här gången till en biobränsleeldad anläggning i Brista.

Kjell-Gunnar Wiberg, som är anläggningsansvarig för Heleneholmsverket, har stort förtroende för 800xA.
– Vi har i dag 800xA som överordnat system i våra anläggningar, och i allt vi uppgraderar och nykonstruerar använder vi 800xA, säger han. Den stora vinsten är naturligtvis att vi vet att systemen ”talar” med varandra.

Denna artikel har tidigare publicerats i ABB Kunden nr 3/ 2008

  •   Cancel
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Print
   • Email
  •   Cancel
  Östen Nilsson, ABB, och Johnny Pettersson, E.ON Värme, har öppnat skåpdörren till den specialanpassade versionen av ABB:s styrsystem 800xA för turbinreglering. Applikationen innehåller dels en modul som mäter varvtalet, dels en ventilpositioneringsmodul som hanterar de snabba looparna.
  seitp222 3cac0a499b5192f1c125754e00336cb1