Tee-se-itse sähköauto ABB:n komponenteilla

ABBn tekniikkaan voi joskus törmätä yllättävissä yhteyksissä. Ruskolaisen Timo Mäkeläisen, turkulaisen Antti Ruususen ja karjalohjalaisen Daniel Salosen kokeilunhaluisessa projektissa Volvo 760 vuosimallia 1987 muunnettiin täysin toimivaksi sähköautoksi ABB:n ACS601-0050-3 -taajuusmuuttajan avulla.

”Tuntui tyhmältä, että kaksi kolmasosaa energiasta palaa polttomoottoreissa hukkaan”, Timo Mäkeläinen kertoo hankkeen taustoista.

Ideasta jokapäiväiseksi käyttöautoksi
Sähköautossa energiasta saadaan jopa 90 prosenttia käyttöön. Kaverukset perehtyivät taajuusmuuttajan ja sähköajoneuvotekniikan toimintaan ja ryhtyivät tuumasta toimeen.
Hintaa innovatiiviselle hankkeelle tuli 4 000 euroa. Aikaa kului noin sata työtuntia.

ABB kutsui esittelemään autoa Pitäjänmäkeen ja antoi arvokasta tietoa käytettävästä tekniikasta. ABB Motors innostui lahjoittamaan alkuperäisen 1970-luvun romanialaisen moottorin tilalle 37 kilowatin, 1 500 kierrosta minuutissa pyörivän, alumiinisen ABB M3AA 200 MLB -oikosulkumoottorin. Näin ratkaistiin auton liikkeellelähtö; aiemmin jo pienikin ylämäki oli muodostunut haasteeksi. Myös akuston pääkontaktori on modifioitu versio ABB:n tuotteesta.

Valmistunut sähköauto on lähes päivittäin Timo Mäkeläisen omassa käytössä. Vero- ja vakuutusluonteisia käyttökustannuksia kertyy alle 700 euroa vuodessa. Todellinen säästö syntyy kulutuksessa: auton keskikulutus 15 kilowattituntia/100 kilometriä on rahassa vain 1,5 euroa.

”Ajo on mukavaa ja edullista, joten taitan työmatkani nykyään vain sähkön voimalla ja aina muulloinkin, kun vain mahdollista. Tällä hetkellä mittarissa on yli 5 000 kilometriä sähköautolla”, Mäkeläinen kertoo ylpeänä.

Paremman autoilun puolesta
Lyijyakuston latausaika on noin 4–6 tuntia ja auton toimintasäde noin 30 kilometriä. Tulevalla LiFePo4 -litium-akustolla on mahdollista ajaa lähes viisi kertaa pidemmälle ja latausaikakin lyhenee. Auton huippunopeus on noin 90 kilometriä tunnissa ja vääntömomentti 236 newtonmetriä. Litium-akusto on pitkäikäinen käytössä ja sen voi myös kierrättää.

Sähköauton suurimpia etuja ovat taloudellisuuden ohella ympäristöystävällisyys, huoltotarpeen vähentyminen sekä äänettömyys. Se on myös huoleton vaihtoehto, sillä siinä ei tarvita kytkintä vaan ainoastaan wattipoljin ja suunnanvaihtokytkin.

Mäkeläinen on ystäviensä kanssa perustanut konversioyrityksen, joka muuntaa tilauksesta asiakkaiden autoja sähköautoiksi kunkin tarpeiden pohjalta. Tarkoituksena on jatkossakin käyttää ABB:n tuotteita, sillä niin moottorit kuin taajuusmuuttajat soveltuvat erinomaisesti sähköautoille. Lisäkiitoksen Mäkeläinen antaa ABB:n erinomaiselle tuotetuelle.

Antti Ruususen ja Timo Mäkeläisen sähköauto on ladattu ABB:n tuotteilla.

Teksti: Joonas Kervinen, kuva: Suvi Elo
Artikkeli on julkaistu Power & Automation -lehdessä 2/2009.

  •   Cancel
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Print
   • Email
  •   Cancel
  Antti Ruususen ja Timo Mäkeläisen sähköauto on ladattu ABB:n tuotteilla.
  seitp222 5e714ac159dd4440c12575b000358102