Marine er mulighetenes marked

2011-06-06 - Lederen for ABBs globale marinevirksomhet, Heikki Soljama, har aldri sett så positivt på skipsindustrien som han gjør akkurat nå. Vi møtte Heikki Soljama på Nor-Shipping den siste uken i mai.

Under Nor-Shipping på Lillestrøm lanserte ABBs marinesjef Heikki Soljama ABBs nye konsept for likestrøms kraftdistribusjon, Onboard DC Grid.

- Dette er den aller mest spennende perioden i mine 30 år i bransjen. Jeg kan ikke huske å ha sett så mange muligheter åpne seg på én gang. Men ingen vet hvor lenge «vinduet» er åpent, og det kan ta år før vi får en periode med så mange muligheter igjen, sier Soljama.

Heikki Soljama forteller at høye energipriser, samt stadig strengere miljø- og sikkerhetskrav er faktorer som påvirker etterspørselen etter ABBs produkter og systemer for marinemarkedet. ABB har løsninger som bidrar til både å kutte drivstoffkostnader og redusere miljøpåvirkningen, noe som skaper store muligheter, ifølge marinesjefen. Etter en roligere periode i 2009 og 2010, er det nå full fart i den globale skipsbyggingen igjen.

- Markedet hentet seg inn igjen raskere enn noen ventet. Men hvor lenge dette vil vare, er også spørsmålet her. Min magefølelse sier at det kan gå noe ned igjen andre halvår, men med mindre noe helt spesielt skjer, vil det i prinsippet ikke være noe som truer skipstransporten. Vi er nødt til å bygge skip også i fremtiden, sier Soljama.

Og ABB tar et langt skritt inn i fremtiden med sitt nye Onboard DC Grid-konsept. Samtidig entrer selskapet igjen markedet for skipsautomasjon og kompletterer med det sitt totale tilbud til skipsindustrien.

- Jeg bruker ofte en sammenlikning med menneskekroppen. Vårt elektriske fremdriftssystem og Onboard DC Grid-system er det sterke hjertet. Vårt Azipod-konsept er skipets armer og bein, som gjør at det kan flytte seg. Til sist trenger vi en hjerne for å håndtere alt dette. Det er her automasjon kommer inn i bildet, og behovet vil bare øke, sier Soljama.

Rederiene ønsker smartere drift av enkeltskip og hele flåter. Onboard DC Grid vil, kombinert med ABBs nye Vessel Information and Control System, sørge for at skipseierne kan optimalisere driften og få maksimalt ut av sine investeringer.

- Shippingindustrien er konservativ og ligger flere år bak andre industrier i bruk av informasjonsteknologi. Men vi vet at informasjonsteknologi vil endre hvordan bransjen opererer, og dette er muligheten vi nå vil utnytte med vår kompetanse. Vi bruker den samme automasjonsplattformen som for andre industrier. Systemet vil være skreddersydd for å fungere optimalt sammen med våre systemer for kraftdistribusjon og fremdrift og er fleksibelt for å kunne tilpasses de behov som skipseierne har, sier ABBs marinesjef Heikki Soljama.Heikki Soljama kan ikke huske å ha opplevd så mange muligheter i skipsindustrien som akkurat nå.

  •   Cancel
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Print
   • Email
  •   Cancel
  seitp202 6b296495fb3e9068c12578a0004912d5