Kodit äärettömän kätevillä säätöominaisuuksilla - Seinäjoen asuntomessuilla kodin ohjausta kahdella tapaa

2017-03-13 - Seinäjoen asuntomessuille Pruukinrantaan valmistuneessa paritalossa on käytössä kaksi ABB:n kodinohjausjärjestelmää. Extreme Duudsoneista tuttu Hannu-Pekka ”HP” Parviainen valitsi kotiinsa ABB:n free@home -kodinohjausjärjestelmän, joka on helppo käyttää ja ohjelmoida itse. Parviaisen naapuri ja ystävä Juha Haapamäki on sähköalan ammattilaisena tutustunut erilaisiin järjestelmiin ja päätyi hankkimaan itselleen monipuolisemman ABB:n KNX-järjestelmän.

Ankkuri-paritalon kummassakin päädyssä on kotiautomaatiota - ABB-free@home ja KNX.

Kun uutta kotia suunniteltiin, HP Parviainen halusi taloon uutta ja nykyaikaista tekniikkaa. Haapamäen suosituksesta hän päätyi ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmään erityisesti sen helppokäyttöisyyden vuoksi.

– En ole ollenkaan tekninen ihminen, mutta jopa minä osaan käyttää tätä järjestelmää. On kätevää, kun saa sähköt pakastinta ja jääkaappia lukuun ottamatta kerralla pois päältä. Ja lämmitystä pystyy säätelemään huonekohtaisesti yhdellä laitteella.


Vaivaton ohjelmoida itse

HP Parviainen ohjaa kotiaan ABB-free@home-järjestelmälläHP Parviainen ohjasi kotiaan ABB-free@home-järjestelmällä Seinäjoen Asuntomessuilla
Ohjaus käy kätevästi sekä kodin kiinteällä näytöllä että tablettitietokoneella tai älypuhelimella. – Minulle on tärkeää pystyä ohjaamaan kodin toimintoja vaivattomasti. Koska järjestelmä toimii netin yli, voin myös kotoa pois ollessani seurata, mitä talossa tapahtuu.

Erilaisia tilanteita on valittavissa useita. Talon sisä- ja ulkovalaistuksen voi ohjelmoida esimerkiksi elokuvan katseluun, aamutoimiin, ruokailuhetkeen, kokkaukseen ja bileisiin sopivaksi. Kun halutut asetukset on määritelty ohjelmaan, käy valaistuksen muuttaminen yhdellä painalluksella. Tilanteita pystyy muokkaamaan helposti ”pyyhkäisemällä” kosketusnäytöltä uudet valinnat käyttöön. – Parasta järjestelmässä on se, että tilanteet on helppo muuttaa ja ohjelmoida uudelleen: ohjelma auki ja parilla sormenhipaisulla uudet asetukset ovat voimassa.


Laiskan miehen lisä

Parviaisen kodinohjausjärjestelmä ohjaa asunnon valaistusta ja lämmitystä. Järjestelmään on liitetty myös ovipuhelin, jossa on kamera.

– Hauska laiskan miehen lisä on, että yläkerran näytöltä pystyn päästämään kaverit ulko-ovesta sisälle. Lisäksi koko järjestelmä toimii ääniohjauksella. On kätevää, kun vaikka sohvalla istuessa voin puhumalla himmentää valot.


Monipuolinen KNX

Haapamäen KNX-taloautomaatiosta löytyvät lämmitys, valonohjaus, verho-ohjaus, hälytys, ilmastointikoneet ja pistorasiat. Lisäksi ovipuhelimen kamera kuvaa ovikelloa soittavan henkilön ja tallentaa kuvan muistiin. Talossa on yksi kiinteä näyttö alakerrassa, ja tulossa on toinen yläkertaan. Verkon kautta tehtävä ohjaus käy myös tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen avulla. Huoltokin onnistuu tarvittaessa etäyhteyden kautta.

– KNX-järjestelmä on monipuolinen. Tilausvaiheessa oli mukava huomata vielä sekin, että toiminnot saa keskitettyä yhteen näyttöön. Ovipuhelimet ja kaikki ohjelmat näkyvät useammaltakin laitteelta. Kaikki talon laitteet on valittu niin, että ne sopivat yhteen KNX-järjestelmän kanssa. Näin voidaan koko taloautomaatiota ohjata yhdellä järjestelmällä. – Halusimme vaimoni kanssa turvallisen ja helppokäyttöisen kodin.

Haapamäellä on oma sähköurakointiyritys Insinööritoimisto Haapamäki Oy, joka on tehnyt talon sähköistykset. ABB:n kodinohjausjärjestelmä on osoittautunut onnistuneeksi valinnaksi. – Olen erittäin tyytyväinen enkä tekisi taloa ilman kodinohjausjärjestelmää. ABB on myös tarjonnut hyvän käyttöönoton ohjauksen.

Juha Haapamäki on ollut tyytyväinen KNX-taloautomaatioon

Asuessa huomaa tarpeet

Sähköurakoitsijana Haapamäellä riittää mielenkiintoa ja taitoa perehtyä ohjelmointityökalun käyttöön, jolloin hän pystyy omatoimisesti käyttämään KNX:n ominaisuuksia mahdollisimman monipuolisesti. Hänelle on kokemuksista hyötyä työhönsäkin.

– Nyt, kun olemme jonkin aikaa asuneet talossa, olemme nähneet, miten ohjausta pitää muuttaa ja millaisia tilanteita on tarpeen ohjelmoida lisää. Lämmityksen ohjaus termostaatteineen on sijoitettu yhteen kytkimeen, mikä tuo käyttömukavuutta ja on sisustuksellisestikin mukavamman näköinen kuin useat kytkimet eri puolilla asuntoa.

Yksi tärkeä kriteeri monipuolisen taloautomaation asentamiselle oli energiatehokkuus. – Järjestelmästä pystyy seuraamaan sään vaihtelua ja energiankulutusta. Voin tehdä säätöjä siten, että talo toimii energiatehokkaasti.


ABB (abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB työllistää 100 maassa noin 150 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 500.

  •   Cancel
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Print
   • Email
  •   Cancel

  Contact us

  Lisätietoja:
  seitp202 a49539cfa34e85acc12580ad004d55b2