ABB vann Stora Teknikpriset 2008!

2008-05-07 - Vid en ceremoni i Stockholm den 7 maj kunde stolta ABB-vinnare av den prestigefyllda utmärkelsen Stora Teknikpriset stå i rampljuset och ta emot en check på 300 000 kronor.

Priset delas av Urban Åström, Gunnar Asplund, Gunnar Flisberg (ABB Power Systems), Ralf Hartings och Mats Berglund (ABB Power Products), som utvecklat den nya teknik som höjer spänningen vid likströmsöverföringar till 800 kilovolt UHVDC (Ultra High Voltage Direct Current).

"Att projektet kunnat genomföras på så relativt kort tid beror på den koncentration av resurser som finns i Ludvika, men framför allt på det engagemang som funnits inom hela organisationen, från företagsledning till verkstadsgolv.
Urban Åström, Gunnar Flisberg, Mats Berglund och Gunnar Asplund. Saknas bland pristagarna gör Ralf Hartings.
Foto: Camilla Svensk / Ny Teknik

Stort tack till alla", säger Urban Åström, projektledare för utvecklings-arbetet.

Tekniken gör det möjligt att skicka stora mängder elkraft över långa avstånd med mycket låga förluster. Den första ordern kom i december från Kina och har ett ordervärde på hela 440 miljoner dollar.

Stora Teknikpriset är ett av Sveriges tyngsta teknikpris och anordnas av Ny Teknik och Vinnova och det var fjärde gången som tävlingen arrangerades. Prisutdelningen ägde rum hos Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) i Stockholm och prisutdelare var Lena Treschow Torell, VD för IVA.
Omfattande prover har genomförts på extremt höga, aldrig tidigare provade spänningar.

Priset belönar en person eller grupp som står bakom ett tekniksteg eller tekniskt genombrott som har betydelse för företagets lönsamhet. Lars Nilsson, chefredaktör på Ny Teknik och juryns ordförande uttalar sig såhär:

"Det var ingen tvekan den här gången. Juryn var helt enig i valet av Ludvika-gänget. Energiöverföring är ett klassiskt svenskt teknikområde där ABB har en lång och stolt tradition. Dessutom är det klassisk svensk ingenjörskonst i en annan mening, att arbeta tvärs över olika discipliner för att utveckla nya system."

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har mer än 110 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
ABB Sverige
Christine Gunnarsson, Presschef
Tel: 021-32 32 32
press@se.abb.com

  •   Cancel
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Print
   • Email
  •   Cancel
  Urban Åström, projektledare för utvecklingsarbetet av UHVDC
  seitp222 baf8017783ac810ec1257442004df3a1