ABB och Linköpings universitet satsar på framtidens arbetskraft

ABB Sverige och Linköpings universitet har skrivit under ett långsiktigt samverkansavtal som ytterligare ska öka studenternas möjligheter till anställning samt bli en plattform för gemensamma forskningsprojekt.

Bakgrunden till samverkansavtalet är att Linköpings universitet (LiU) och ABB ser allt fler gemensamma intressen. LiU arbetar sedan lång tid tillbaka med att utbildningarna ska vara anpassade till arbetsmarknaden och dess förändrade konkurrensvillkor, och ABB vill säkerställa rekryteringen av personer med rätt kompetens och förmåga för framtiden.

Därför omfattar avtalet bland annat att:

  • studenter från LiU varje år kommer att erbjudas 20 examensarbeten på ABB.
  • studenter från LiU varje år kommer att erbjudas 50 sommarpraktikplatser på ABB.
”Det här är första gången vi skriver ett strategiskt samverkansavtal med en partner utanför regionen. Avtalet med ABB kommer att stärka oss inte minst internationellt”, säger Linköpings universitets rektor Helen Dannetun. ”Vi känner varandra väl tack vare flera gemensamma kontaktytor och vi ser fram emot fortsatt samverkan med tillförsikt och glädje.”


Johan Söderström, vd ABB Sverige och Linköpings universitets rektor Helen Dannetun skriver under avtalet

”Vi på ABB är mycket glada över det stärkta samarbetet med Linköpings universitet. LiU har en imponerande styrka både genom sin utbildningsbredd, storlek och sitt moderna arbetssätt”, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige. ”Genom det här avtalet får vi ytterligare möjlighet att skapa nya samarbeten mellan näringsliv och akademi, vilket dessutom öppnar fler dörrar för LiU:s studenter.”

Åsa Jackson är personaldirektör vid ABB Sverige:
”Linköpings universitet har alltid varit ett viktigt lärosäte när vi rekryterar. De har en enorm bredd när det gäller utbildningsområden och ett stort externt fokus mot bland annat industrin. Samarbetet innebär att ABB och LiU hjälps åt att skapa högskoleutbildningar med kompetenser som gynnar både de unga och företagen. Det betyder också väldigt mycket för vår våra gemensamma forskningsprojekt.”

Under fredagen i förra veckan genomfördes flera aktiviteter på Linköpings universitet för att fira det nya samverkansavtalet då bland annat ABB Sveriges vd Johan Söderström höll ett mycket uppskattat föredrag inför LiU:s studenter. Dagen avslutades med en lunch i FluMes Lab där ABB och LiU presenterade gemensamma forskningsprojekt och vilka planer som finns för framtiden. Deltog gjorde såväl ABB Sveriges som LiUs ledning, adjungerade professorer, forskare, lärare och exjobbare.

På Linköpings universitet (www.liu.se) har vi för vana att tänka nytt. Att ständigt utmana oss själva har varit vår starkaste drivkraft sedan starten 1975. Med våra 27 000 studenter och 4 000 medarbetare är vi ett av landets större lärosäten.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för kunder inom energi, industri, transport och infrastruktur. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 145 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
ABB Sverige
Christine Gunnarsson, presschef
Tel. 021-32 32 32

press@se.abb.com
Linköpings universistet
Karin Christoffersson, informatör
Tel. 0708-13 37 72
karin.christoffersson@liu.se

Håll dig uppdaterad!

Följ oss på TwitterFölj oss på FacebookSe våra bilder på InstagramPrenumerera på vår kanal på YouTube


  •   Cancel
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Print
   • Email
  •   Cancel
  Johan Söderström, vd ABB Sverige och Linköpings universitets rektor Helen Dannetun tar emot pennor från robotar
  seitp202 cdc560b34e5d2ad6c1257d8c0037fcd9